mandag 24. november 2008

Haugtussa

På fredag hørte vi på Ketil Bjørnstad og Lynni Treekrem si tolking av Arne Garborgs Haugtussa. Dei har valt ut nokre av dei mest sentrale (og kjende) tekstane frå Garborg sin diktsyklus til plata si. Bjørnstad har komponert musikken, mens Treekrem har gitt stemme til Veslemøy. Eg sa på fredag at vi denne gongen ikkje skulle leggje så stor vekt på diktanalyse og verkemiddel – dette kjem vi heller tilbake til etter jul. No er det den meir intuitive opplevinga av teksten som står i sentrum. I morgon (tysdag 25.11) etter midttimen skal de skrive ein kort tekst i bloggen dykkar (200-400 ord). Vel ein av desse innfallsvinklane:

1. Haugtussa og eg (eller vi): Det er over 110 år sidan Garborg skreiv Haugtussa (1895), og diktsyklusen tek m.a. opp i seg ei førestellingsverd med tussar, draugar og gjengangarar som kan verke framand på oss som liker å kalle oss moderne menneske (det gjaldt nok også mange av lesarane på 1890-talet). Kan vi likevel ha nytte og/eller glede av å lese Haugtussa i dag? Kvifor/kvifor ikkje?

2. Haugtussa og musikken: Teksten til Garborg er svært musikalsk og songvennleg i seg sjølv. Likevel vil det å høre ei tonesett tolking gi eit anna inntrykk av teksten enn om ein berre skulle ha lese han for seg sjølv. Skriv litt om kva for oppleving du sitt igjen med etter å ha hørt Bjørnstad/Treekrem si tolking – kva gjorde ho med/for/mot teksten? Om du har kjennskap til andre musikalske utgåver av Haugtussa må du gjerne trekkje inn dei, også.

3. Vel ut eit dikt/ei strofe/eit tema frå Haugtussa som gjorde inntrykk på deg, og sei noko om kvifor.

Skriv på nynorsk! Hugs overskrift!

tirsdag 18. november 2008

Ordne, fikse og skrive

I dag skal dere gjøre to ting i bloggen deres:
1. Rydd opp i bloggen - bort med spill og reklame og inn med norskfagligheter (og en høvelig tittel om du ikke allerede har det)!
2. Skriv et innlegg med utgangspunkt i fordypningsoppgaven din. Forslag til fokus:
a. Hvis du står fast i arbeidet, kan du si noe om hva som er problematisk. Vær konkret!
b. Hvis du har kommet et stykke på vei, kan du si noe om hvor du er i prosessen og hva som er hovedpoenget i oppgaven din - altså antyde et slags svar på problemstillinga di.

tirsdag 28. oktober 2008

Om problemstillinger

Hvorfor er det nødvendig å formulere en problemstilling når du skal skrive en oppgave? Den viktigste grunnen er at du skal vite hva du skal jobbe med og mot. En problemstilling er et veivalg, den gir deg noe å følge når du arbeider med tekstene du skal skrive om. Alt du skriver i oppgaven din skal være med på å belyse problemstillingen.

Men hvordan lager man en god problemstilling? For det første må du ta utgangspunkt i tekstene du skal jobbe med - hva er det du synes er påfallende og interessant ved dem? Hvilke tanker gjør du deg om dem, og hva får du lyst til å undersøke nærmere? For det andre krever en god problemstilling noe mer enn reproduksjon av kunnskap. Derfor kan det være lurt å bruke ord som forklare, hvorfor, sammenligne, drøfte, vurdere, diskutere el.l.

mandag 20. oktober 2008

Til saken - ny oppgave

Bloggen skal brukes til noe. Som jeg har snakket om noen ganger skal vi bruke den i arbeidet med fordypningsoppgaven. I løpet av denne uka skal dere ha bestemt dere for problemstilling - den skal dere forsøke å formulere i bloggene deres. Er det vanskelig å formulere den helt nøyaktig, må dere i alle fall gjøre et forsøk.
For øvrig: Vi skal jobbe litt mer med bloggen på fredag.

søndag 19. oktober 2008

Velkommen til bloggen vår!

Dette er det første innlegget i bloggen vår, som på ingen måte er ferdig innredet. Jeg synes dette er spennende, på godt og vondt. Jeg har god tro på at dette kan fungere fint, ikke minst i en klasse som vår, samtidig kjenner jeg meg selv godt nok til å vite at dette blir et læringsprosjekt også for meg - jeg kommer til å oppdage ting jeg burde ha gjort annerledes og nye ting jeg må sette meg inn i, jeg kan finne på å bli grønn av misunnelse når jeg ser andre skoleblogger osv. Men det er kanskje nettopp en av grunnene til å opprette en norskblogg - her skal det være rom for det prøvende, det forsøksvise og det som nesten føles litt skummelt. Vi skal riktignok befinne oss ute på verdensveven (i alle fall forhåpentligvis de fleste av oss) og må oppføre oss deretter, men vi kan alle bidra til at vår lille blogosfære skal være et trygt sted å gi noe av seg selv og sin faglige kompetanse :)

Her er mandagens bloggoppgaver:
1. Opprett en egen blogg på www.blogspot.com og jobb litt med form og innhold
2. Skriv en kommentar til dette innlegget hvor du oppgir adressa til bloggen din
3. Skriv et innlegg i din egen blogg hvor du sier noe om dine forventninger og holdninger til å bruke blogg i norskfaget. Kom gjerne også med ideer til hvordan bloggen kan brukes.